Surdeig – ikke noe problem!

Hva er vel bedre enn lukten av nybakt brød i hjemmet? Mange har en oppfatning av at å bake med surdeig er vanskelig og komplisert, men faktisk er det veldig enkelt! Det tar bare litt tid. Vår matteknolog Emma forklarer deg hvordan det kan gjøres!

I surdeigen utvikles naturlige melkesyrebakterier og gjæring som sammen gir saftige brød med god og fyldig smak. Dessuten holder surdeigsbrød seg ferskt lengre. Når man baker brød med surdeig lager man først en deig som skal stå i noen dager for at de nevnte prosessene skal sette i gang. Når surdeigen er ferdig fungerer den på samme måte som gjær, og kan enten brukes istedet for eller sammen med gjær.

Hvordan lage surdeig
Først lager man en surdeig, vanligvis basert på rug- eller hvetemel. Denne deigen er først ferdig etter 4-6 dager. Faktisk kan man bruke denne deigen videre i flere år! Hvis du begynner med surdeigen en tirsdag er den klar til å bakes ferdig søndag morgen.


Dag 1 – Tirsdag kveld
1 dl lunkent vann + 1/2 dl rugmel blandes i for eksempel et syltetøyglass og settes på et varmt sted. La denne blandingen stå i 3 døgn, rist glasset godt morgen og kveld.

 
 

Dag 4 – Fredag kveld
Tilsett ytterligere 1 dl lunkent vann + 1 1/2 dl rugmel. Blandingen vil nå få en litt tykkere konsistens. La stå i 10-12 timer.

Dag 5 – Lørdag morgen
Nå skal gjæringsprosessen være i gang og du skal kunne se bobler i glasset. Hell ut ca 1 dl av blandingen i en bolle og rør inn 1 dl lunkent vann + 1 dl rugmel. Dekk med plastfolie og la stå i 10-12 timer. Resterende surdeig i glasset kan du la stå til senere bruk (neste gang du skal bruke surdeigen begynner du bare på dag 4 igjen, altså tilsett ca 1 dl lunkent vann + ca 1 1/2 dl rugmel). Husk at en surdeig som skal stå over tid må «mates» med vann og mel jevnlig. Glem ikke å riste/blande morgen og kveld!

Dag 5 – Lørdag kveld
Ta ut mesteparten av deigen i bollen over i en ny bolle (la ca 1 dl ligge igjen, dette trenger du ikke lengre til denne deigen). I den nye bollen blander du igjen inn 1 dl vann + 1 dl rugmel. Rør godt om og dekk til med plastfolie igjen.

Dag 6 – Søndag morgen
Hvis deigen etter 10-12 timer har fordoblet størrelsen og har en «mousse»lignende konsistens er den klar til å tilsettes til din favoritt surdeigsoppskrift! Har du ikke allerede en oppskrift anbefaler vi blant annet denne oppskriften.  

LYKKE TIL!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>