Hva gjør du med restemat?

I slutten av november var jeg på et seminar som handlet om bærekraftig kosthold. Her fikk jeg klare anbefalinger på hva vi som forbrukere kan bidra med i forhold til mat og miljøpåvirkning.Jeg vil derfor føre dette videre til dere, så her er 3 ting hver og en av oss kan gjøre for å bidra til å spare miljøet i forhold til mat!

 Dette kan vi få til, uten å endre på hva vi spiser. Det handler mer om hvordan vi spiser!

1. Ikke kjøp mer mat enn du trenger!
Vi har så lett for å kjøpe inn mer enn det vi faktisk trenger. Det fører ofte til at mer mat må kastes fordi vi ikke rekker å spise den opp før den blir ødelagt. Gå heller en ekstra gang på butikken fordi det var noe du trodde du hadde, enn å kjøpe inn ekstra for sikkerhets skyld! De fleste av oss har ikke vondt av den trimmen heller:)

2. Ikke kast mat unødvendig!
I tillegg til at vi kjøper inn for mye, så kaster vi også mye mat som er fullt spiselig. En av foredragsholderne sa følgende om melkeprodukter; Så lenge det ikke lukter stygt eller har pels er det bare å spise! For de fleste matvarer er nok pelsen en fellesnevner man kan unngå. Bruk fornuft og sansene dine, husk at «best før» ikke betyr «ødelagt etter»!

3. Velg gjerne fisk fremfor kjøtt for å spare miljøet, men tenk da også på hvilken fisk du velger!
Kjøttproduksjon er krevende for miljøet, og dermed kan man bidra ved å kutte litt ned på kjøttforbruk og spiser mer fisk. Ekstra bra er det hvis man også kan sette seg litt inn i hvilke typer fisk man helst bør velge. Anbefaler å se på nettsiden www.wwf.no/sjomat for en enkel liste over hvilke fisketyper som er truet og ikke.

Avslutter med en restemiddag jeg spiste i forrige uke!

 Lag en restemiddag istedenfor å kaste mat du bare har litt igjen av, eller som kanskje ikke ser hundre prosent frisk ut.

Her er diverse grønnsaker, en pakke kokt skinkepålegg, en halv kjøttdeig og egg som jeg lagde eggerøre av.

 

 

 I tillegg hadde jeg ris, som jeg kokte og tilsatte blandingen i stekepanna til slutt.

 Dette ble altså en versjon av stekt ris!

 


Fiks ferdig restemiddag!

Både økonomisk og bra for miljøet.

Har du noen tips til hvordan man med kostholdet sitt kan bidra til å spare miljøet?!  

 

 

 

2 tanker om “Hva gjør du med restemat?

  1. Vi får jo stadig vite at ris ikke er bra å ta vare på, da det blir så fort fullt av bakterier. Hvorfor lager man da stekt ris av rester, riskrem av risgrøt etc.? Burde ikke det vært unngått? Alltid skeptisk til å ta vare på ris selv om jeg har gjort det før og ikke blitt dårlig. Handler selvsagt om rask nedkjøling (av alle varer) men stoler ikke på ris når det snakkes så mye om det…

    • Hei! Du har helt rett i at det er viktig å oppbevare rester av ris og pasta på korrekt måte. Restene skal altså ikke oppbevares i romtemperatur, men settes i kjøleskapet. Skulle man glemme risen på kjøkkenbenken en dag er det nok lurt å kaste istedenfor å spise for å være på den sikre siden:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>