E er ikke bare Enkelt!


Hva tenker du når du ser et E- nummer i ingredienslisten på en matvare? Blir du usikker, føler du deg trygg eller kan det få deg til å sette varen tilbake i hylla? Vår matteknolog Emma vil med dette innlegget prøve å forklare deg hvorfor man bruker E-stoffer i maten, det er jo kjekt å vite hva man spiser! 

Krav til matvarene
Når vi lager mat hjemme vil vi gjerne at den skal se smakfull ut. Den skal ha en fin farge, vi vil ha en god og riktig konsistens og ikke minst skal maten smake godt. For å få til alt dette bruker vi en rekke ulike ingredienser. For en fin farge kan vi for eksempel bruke gurkemeje, potetmel gir bra konsistens og lager vi for eksempel syltetøy tilsetter vi sukker for både smak og holdbarhet. Av de samme årsakene tilsetter industrien ulike tilsetninger for å bevare blant annet farge, konsistens, smak og holdbarhet. Alle disse tilsetningsstoffene er godkjent av Mattilsynet og har fått et nummer (E-nummer) ut fra sine egenskaper.

E-stoffer på kjøkkenet ditt
Bilde: www.frukt.no
Som barn lærte jeg at jeg kunne presse noen dråper sitron på eplebitene for at de ikke skulle bli brune. Misfarging av frukt og grønt som for eksempel et oppkuttet eple eller en avokado hvor steinen er fjernet kommer av at oksygen i lufta reagerer med stoffer i frukten. Misfargingen kan altså unngås ved å tilsette litt sitronsaft (som inneholder askorbinsyre) på snittflaten. Nettopp askorbinsyre er et E-stoff som brukes til dette formålet av industrien. Har du noen gang kjøpt et plastbeger med eplebiter er det som regel tilsatt litt sitronsaft. Du ville vel ikke kjøpt brune eplebiter?

Maten skal også se bra ut
Bilde: www.frukt.no
Når en råvare utsettes for varme eller lagring vil farge og utseende påvirkes. Vi vil gjerne at råvarene skal beholde sin opprinnelige farge, da de fleste av oss synes at for eksempel en dyp rødfarge er mer fristende enn brunt. For å oppnå dette kan fargestoffer tilsettes, og disse er en egen gruppe i kategorien E-stoffer. Et eksempel på fargestoff er beta-karoten som man finner naturlig i gulrøtter. Beta-karoten har fått E-nummeret E160.

Holdbarhet er viktig
Bilde: www.frukt.no
Mennesker har alltid vært avhengig av å kunne lagre mat over tid. I dag har vi mange elektriske løsninger på dette, som kjøleskap og fryser. Samtidig stiller vi enda høyere krav til at maten vi kjøper skal ha god holdbarhet. Det er nemlig sånn at all mat som lagres før eller senere blir dårlig på grunn av bakterier, mugg eller gjærsopp. Næringsstoffer vil også over tid brytes ned, for eksempel vitaminer og oljer. Dette kan i ytterste konsekvens bli farlig å spise, da noen typer mugg kan produsere giftstoffer. Før i tiden løste vi lagring av mat med å tørke, røyke, sylte og salte matvarene. I dag har vi mer moderne måter å gjøre dette på, i form av varmebehandling, kjemisk konservering, pakking av produktet i beskyttet atmosfære, og selvfølgelig dypfrysing. Alle disse metodene vil forbedre produktets holdbarhet.

Antioksidanter brukes for å hindre harskning, misfarging og for å hindre at vitaminer ødelegges. Emulgerings- stabiliserings-, og fortykningsmiddel påvirker produktets konsistens. Vi har også sukkerartene som både gir en søt smak men som også påvirker holdbarhet i positiv retning. I tillegg har vi andre grupper av E-stoffer som klumpforebyggende middel, smaksforsterkere med fler.

Trygt å bruke E-stoffer
Bilde: www.frukt.no
E-stoffene har altså helt bestemte oppgaver i matvarene de tilsettes. Skulle vi slutte å bruke E-stoffer ville produktene fått kortere holdbarhet, blitt fargeløse, de ville hatt mindre smak og i tillegg ville produktene for eksempel kunne skille seg ved varmebehandling.

Generelt vil jeg si at det ikke er noen god grunn for å være redd for E-stoffer. De har sin funksjon, og sannsynligheten er stor for at vi forbrukere ikke hadde blitt spesielt fornøyd med matvarene i butikken hvis all bruk av E-stoffer hadde stoppet opp. Vi hadde antageligvis også da kastet mye mer mat, og det ønsker vi jo ikke. Når det er sagt jobber industrien hele tiden med å redusere mengde tilsetningsstoffer til et minimum. Målet er minst mulig tilsetningsstoffer samtidig som at kvaliteten opprettholdes.

Emma.

2 tanker om “E er ikke bare Enkelt!

  1. Jeg prøver å styre unna så mye e-stoffer som mulig. Så slike matvarer velger jeg bort, hvis jeg kan.

    Det er jo ikke naturlig, selv om mange argumenterer for det motsatte.

    • Hei Marius. Ja det er jo ingenting i veien for å styre unna der man kan, veldig mye kan man jo faktisk også lage selv – med de «naturlige e-stoffene» som man faktisk har hjemme på kjøkkenet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>