Bør kake være sunt?

Baketrenden er over oss som aldri før, og dette er selvfølgelig noe jeg som ernæringsfysiolog liker godt. Spesielt glad blir jeg jo når det er sunnere bakevarer flere vil lage selv. Det er likevel èn spesiell baketrend jeg ikke er spesielt stor fan av, nemlig det å » gjøre det usunne sunt» på kakefronten. Jeg skal selvfølgelig forklare hvorfor.

Vi er i en tid hvor vi er ekstremt opptatt av helse og sunnhet, samtidig som at overvekt og overvektsrelaterte sykdommer er et stort og økende helseproblem. Det er en skarp kontrast som det kan være vanskelig å forstå seg på. Årsakene til dette er mange, men for mye (usunn) mat kombinert med at vi rører for lite på oss er en viktig årsak til dette. Realiteten er at de sunne har blitt sunnere, og motsatt. Vi når altså frem til feil gruppe mennesker med alt dette helsepratet. Han som syklet til jobben før sykler nå birken. Hun som bare spiste brownies på søndager og til spesielle anledninger lager nå kake uten sukker og smør. De som har størst behov for å endre kosthold og livsstil sliter fortsatt mest med å gjennomføre også. Det er kanskje ikke så rart, jeg blir selv helt matt av hvor vanskelig media og diverse «ekspterter» klarer å gjøre dette med å leve sunt. Må det virkelig være så vanskelig? NEI mener jeg, men det er en diskusjon jeg gjerne kan ta opp en annen dag.

Som overskriften tilsier, dette innlegget handler om baking og hvorvidt man skal bake sunne kaker istedenfor å bruke den gode gamle oppskriften til bestemor. Jeg er selv fast bestemt på at kake er og blir noe usunt. Når jeg spiser kake skal jeg vite at dette er noe jeg spiser kun for å kose meg, og jeg kan ikke spise ubegrensede mengder – det er ikke bra, på grunn av at kaken metter uten å gi meg nødvendig næringsstoffer. Dette er viktig lærdom som jeg har med meg fra barndommen, godt inngrodd og innlært. Hva skjer da om jeg skulle begynne å bake sjokoladekake uten sukker? For å ta det viktigste først; Det smaker da virkelig ikke like godt. For det andre; Det jeg har med meg fra barndommen om hvordan jeg bør forholde meg til kosemat stemmer jo ikke lengre. Er det plutselig lov å spise kake hver dag da? Det er jo sunt?

Nei, jeg er en tilhenger av måtehold. Jeg er også en tilhenger av å være avslappet i forhold til all slags mat. Det meste er stort sett trygt, bare du begrenser deg.

Det er vel heller ikke like spennende og nytelsesfullt med kake om man kan spise det når som helst – fordi det er sunt? Det hadde da blitt kjedelig!

For meg blir dette helt feil. ALT skal ikke være sunt! Litt av poenget er jo nettopp at denne kaken skal man nyte i små mengder, den skal være laget på den deilige oppskriften man elsker, og den skal smake akkurat som den har gjort bestandig.

 

Et annet viktig poeng er at kaker er noe man spiser i tillegg til annen mat. Det vil jo fortsatt være kalorier i en sunn kake. Et tillegg er dessverre et tillegg om det er sunt eller ikke.

Vil du leve sunt sier du? Da skal du få følgende anbefaling fra meg!

Spis en sunn…..
-  frokost
-  lunsj
-  middag                    → mandag til fredag
-  kvelds
+ mellommåltider

Da kan du unne deg noe godt til helgen! Jeg lover!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>